Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsgruppen, +17 år


Syfte

Tävlingsgruppen är en grupp med aktiva i åldrarna P/F 17-19 år med aktiva som har valt att satsa helhjärtat på friidrotten. Deltagarna i denna grupp är morgondagens elitaktiva, då vi under åren i Tävlingsgruppen vill förbereda de aktiva för en kommande seniorelitsatsning som 20 år gammal. Detta är alltså elitförberedande träning, till skillnad från t.ex. gymnastik där man väljer att kopiera seniorelitsatsning på ungdomar med träning 4 h per dag, 6 dagar i veckan.

Sammanfattningsvis syftar åren i Tävlingsgruppen till att de aktiva ska lära sig ta ansvar för sin egen friidrottssatsning och som 19-åring vara fullt redo för en elitsatsning. Detta ansvar handlar om allt från att göra sitt bästa på träning och tävling till att t.ex. planera läxläsning och kosthållning efter träningen – något som vi kommer att belysa mer i närtid.

Periodiserad och grenspecifik träning

Vi periodiserar träningsplaneringen i 4 perioder per säsong där slutmålen är SM-tävlingarna, för att kunna behålla bred träning i de inledande perioderna, medan innehållet i maxperioden och toppningsperioden smalnar av mot de grenar den aktive valt att satsa på och träningen blir mer kvalitativ. Detta ger enligt gängse träningslära låg skaderisk och bra tävlingsprestationer.

Eftersom friidrottens grenar kräver mycket grenspecifik (GS) träning ju närmare säsong, så krävs det många olika tränare med olika kompetenser samtidigt, framförallt i period 3 och 4. Därför är vi väldigt glada och relativt unika med att ha 8 st GS-tränare och 4 assisterande tränare i teamet.

Träningsmängd utifrån stadie

Tävlingsgruppens ordinarie deltagare är 17-19 år och ingår i stadie 5. Dessutom gästas Tävlingsgruppen av +2-aktiva från Ungdomsgruppen som är 15-16 år och ingår i stadie 4. Vår periodiserade träningsplanering bygger på att de aktiva tränar med regelbunden frekvens. Därför har följande förväntningar på träningsmängd:

  • 5 ggr/v för aktiva i Tävlingsgruppen. Den aktive förväntas träna minst 80% av träningsmängden.
  • 4 ggr/v för +2-aktiva i Ungdomsgruppen som tränar vissa pass med Tävlingsgruppen. Den aktive förväntas träna minst 80% av träningsmängden.

Tävling

I tävlingsgruppen tävlar de aktiva regelbundet och tar fram en tävlingsplan och målsättning i samråd med sin mentor. Slutmålet för respektive säsong är SM-tävlingarna i feb/mars respektive augusti.

Tränarteamet består av följande tränare

Lisa Wållgren. Ansvarig för kort häck och mångkamp. En karriär som elitmångkampare under många år i bagaget med VM-deltagande som största merit. Har coachuppdrag i blågult för sjukampare.
Fredrik Wållgren. Ansvarig för långhäck och långsprint. Bakgrund som specialist på 400m häck med bl.a. deltagande på internationallea mästerskap.
Anders Pihl. Ansvarig för medel-/långdistans. Flitig veteranaktiv som är ett lysande exempel på att man kan utvecklas trots sen debutålder. Tävlar i det mesta men har löpning som specialintresse.
Mikael Skager. Stavhopp. Många års erfarenhet av stavhopp - både som elithoppare och som elittränare.
Anders Egle. Längd, tresteg och höjd. 40 års friidrottande varav 30 som tränare med mångårig erfarenhet som gymnasiepedagog. Vurmar för gruppen, ser individen med ett öga för bra tekniskt utförande.
Henrik Klingener. Ansvarig för släggkastnig och assisterande i övriga kastgrenar.
Ulf Gimlegård. Gruppansvarig och ansvarig för spjut, kula och diskus samt styrketräningen. Tidigare aktiv elitsatsning som spjutkastare med distriktsrekord i P19 och nordiskt juniorbrons som största meriter. Har studerat och arbetat med träning i över 15 år.

Intresserad av att börja träna med oss?

Fyll då i följande webformulär så kontaktar vi dig:

Intresseanmälan Provträning 17-19 år>

Ansvarig Tävlingsgruppen

Ulf Gimlegård, 0769-481558

Uppdaterad: 12 JAN 2018 23:00 Skribent: Ulf Petersson
Epost: Adressen Gömd

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Aktuell kurs:

Våra arrangemang

 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@lerumfriidrot...