Hoppa till sidans innehåll

Svenska Friidrottsförbundet


Maja Åskags suveränitet i trestegsfinalen i fredags var imponerande men ändå inte helt oväntad eftersom hon genom hela tonårsperioden dominerat grenen i sin åldersgrupp. Men vem hade anat att Maja var Europas bästa junior även i längdhopp?
 
Att Christian Olsson är Sveriges främste trestegshoppare är odiskutabelt men idag förlorade han ändå två av sina toppmeriter till en 22 år yngre klubbkamrat i Örgryte när Gabriel Wallmark blev europamästare för juniorer genom att hoppa 16.39!
 
400m häck har historiskt varit en gren med många svenska framgångar på både senior- och juniorsidan. Idag skrevs ett nytt kapitel i den historien när det blev dubbla mästerskapssilver genom Vallentunas Moa Granat och Täbys Oskar Edlund.
 
Första dagen av tiokampen var plusgrenarna för Ljungbys Jacob Thelander framförallt 100m och 400m. Idag var det diskus och stav som stack ut positivt: Diskusperset höjdes med nästan fyra meter till 40.20 och stavperset med 20 cm til 4.30.
 
Det sista finalpasset på årets JEM blev för svenskt vidkommande det klart bästa i JEM-historien med två suveräna guld och två solklara silver inom bara tre timmar. Ja, tre av medaljerna tillkom t o m inom blott tio minuter strax efter kl 15:
 
Så här ser schemat ut för de svenskar – nio individuella starter plus ett stafettlag – som tävlar under det avslutande finalpasset:
 
Båda de svenska 4x100m-lagen gjorde säkra försökslöpningar utan synbara strul och tog 4:e platser i resp heat. Båda lagen var också 7:e snabbast i försöksomgången – men ändå var det bara flickorna som fick en finalplats på tid.
 
Kvalgränsen i tresteg var satt till 15.55 – ett resultat Örgrytes Gabriel Wallmark tidigare överträffat bara en enda gång (15.78 på Lag-SM) – så det funkade inte med någon sorts halvfart. Och i ett perfekt balanserat hopp studsade Gabriel iväg 16.01!
 
Insatsen i 3000m-försöken i torsdags signalerade att mästerskapsdebutanten Sharmarke Ahmed var i form bör att t o m kunna blanda sig i medaljstriden i finalen. Så blev det också efter att han sprungit avslutande 800m under 2:00!
 
Heros Olle Hübert tog sig till final i spjut som 12:e och siste man och när han skulle göra sitt tredje finalkast låg han på just 12:e plats efter kast på 58.04 och 63.36. Då kom träffen: Spjutet flög förbi 70m-linjen!
 
På behörigt avstånd bakom suveräna irländskan Adeleke var det tätt-tätt i de kvinnliga sprintgrenarna. I den jämspelta ”klungan” ingick på 200m Ullevis Elvira Tanderud som blev 5:a i finalen med 0.20 upp till bronset och 0.09 ned till 7:e platsen.
 
Från fredagens försök hade fyra svenskar – Oskar Edlund, Moa Granat, Hanna Karlsson och Ebba Åhman – kvalat in till lördagens semirunda. Utdelningen här kunde knappast ha blivit bättre: Tre finalkvalade och två personliga rekord!
 
Ljungbys 18-årige Jacob Thelander var på årsbästa rankad 15:e i tiokampen. Men efter första dagen ligger Jacob nu – som bästa 03:a – 6:a i tävlingen och är 32 poäng bättre i halvtid än han var i sin personliga rekordserie.
 
Lördagseftermiddagen är späckad med semifinaler och finaler och till det kommer tiokampens gren 4 och 5 samt det allra sista teknikgrensvalet. Svenska intressen finns litet varstans så vill man inte missa något behöva väl utvecklad ”split vision”:
 
Trots urladdningen i trestegsfinalen fredag eftermiddag syntes inga som helst trötthetstecken hos Maja Åskag när hon skulle hoppa längdkval nu på lördagsförmiddagen. Tvärtom: Det blev t o m nytt personligt rekord med 7 cm!
 

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Aktuell kurs:

Våra arrangemang

 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@lerumfriidrot...