Hoppa till sidans innehåll

Lerumstränare når ny nivå

08 JAN 2018 12:12
Lerum Friidrotts Lisa Wållgren och Anders Pihl avslutade en utbildning till certifierad coach i mitten av december. Hemsidans skribent har ställt några frågor till Anders om bland annat erfarenheterna från kursen.
  • Uppdaterad: 08 JAN 2018 16:48

Du är redan verksam som tränare, eller hur Anders?

– Stämmer bra, jag är med i fyra team. Tävlingsgruppen för 14 år och äldre, med fokus mot tävling. Träningsgruppen för 14 år och äldre, med breddträning och träning för livet. Veteranfriidrottarna och löpargruppen. 

Hur gamla är dina adepter?

– Just nu har jag ingen egen, men åldrarna är från 14 upp till 70 år. Det blir betydligt mer ledarskap i löpargruppen och för veteranfriidrottarna

 Dessutom är du själv aktiv och tävlar i veteransammanhang?

– Jag kommer från långlöpningen men i och med coachningen, där vi bland annat pratar om vikten av bred träning och att våga prova nya saker, så försöker jag visa vägen genom att prova själv. Den enda gren jag inte har ett tävlingsresultat är viktskastning. Flest tävlingar blir det i 10k, 21k, längd- tresteg- och höjdhopp samt de kortare löpningarna 60-400 meter.

När och var gick du och Lisa den aktuella kursen?

– Certified coach har pågått under 2017. Vi, drygt 60 deltagare, träffades tre gånger under året, med hemuppgifter emellan. Vi startade i Växjö, landade på Bosön halvvägs och avslutade nu i december i Falun. Man väljer en grengrupp sprint/häck, medel/lång, kast, hopp, mångkamp. Jag deltog i medel/lång och Lisa i mångkampsgruppen.

Vilken kompetens ger den?

– Spännande fråga, certifierad coach skall vara en av de högsta utbildningarna inom friidrotten och skapa kunskap och förberedelse för att ta juniorer in i elitstadiet. Vilken kompetens den ger skiljer jättemycket mellan deltagarna och i gruppen medel/lång var vi överens om att övningsuppgifterna och de efterföljande diskussionerna med feedback var det som gav mest. Vidare är det ett mycket brett område där ingen djupkunskap gavs, utan mer av att öppna upp för vidare intresse.

Min uppfattning var att det borde ställas lite högre krav samt att strukturen skall förbättras med allt från planering till genomförande av föreläsare.

Området vi gick djupast in på var träningsplanering och en stor del i det var Vésteinns engagemang (Hafsteinsson, tränare för Daniel Stål med flera). För att belysa ett enskilt område som styrka för löpare på längre distanser så kan man säga att det är personberoende för adepten och att det krävs en del testande innan man hittar rätt modell mellan träningsprogram via utförande över till utveckling.

Det som idag fungerar för en medeldistansare i landslaget behöver med andra ord inte alls funka för en av våra aktiva i Lerum Friidrott. Den lärdomen är viktig och har stärkt kompetensen att vara förberedd. 

Var i din verksamhet har du mest glädje av det du lärt nu?

– Jag har nytta av den inom alla områden, de fyra träningsgrupperna, träningsplaneringsgruppen så väl som i vissa styrelsediskussioner 

 Hur ser du på fortsättningen i din tränarbana?

– Öva, öva, öva i rollen som tränare. Jag träffade Pekka Dalhöjd på en utbildning en gång och jag frågade vad han gjorde där – ’det är aldrig för sent att lära sig något nytt’. Fortbildning och att testa nya vägar gäller.

Vad ser du mest fram emot i friidrotten under 2018?

 För egen del bli av med mina krämpor och komma upp i full träningsvolym och intensitet för att kunna delta på alla tävlingar jag vill. Som tränare hoppas jag omsätta en del av min filosofi i de planeringsgrupper jag deltar i.

Skribent: Anna Linner Bassani
E-post: This is a mailto link

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information