Hoppa till sidans innehåll

Lerum Friidrott behåller fler längre

26 SEP 2016 13:12
Från och med oktober träder en ny gruppstruktur i kraft i föreningen, vilket innebär att de aktiva från P/F 15 år blir fler och samtidigt får möjlighet att utvecklas på egna villkor.
  • Uppdaterad: 26 SEP 2016 13:44

Följer RFs paroll - "Från triangel till rektangel"

Vi tar nu ett stort kliv mot att efterleva Riksidrottsförbundets paroll "Från triangel till rektangel", som innebär att breddidrotten ska finnas även upp i åldrarna och inte bara i barn- och ungdomsåren.

Traditionellt sett har man liknat en föreningsstruktur vid en triangel med basen som symboliserar den breda barnidrotten och med spetsen som symboliserar sen seniora smala eliten. Men nu omvärderar man det traditionella synsättet som bland annat innefattar tidig selektering och inser hur viktigt det är att ha en stor bredd även i äldre åldrar.

Man adderar alltså en rektangel till modellen, inom vilken den traditionella triangeln fortfarande existerar. Större grupper i äldre åldrar gör att fler håller sig fysiskt aktiva, vilket är viktigt ur folkhälsosynpunkt. I den enskilda föreningen innebär det också positiva effekter med att större grupper i äldre åldrar gör det roligare att fortsätta samtidigt som vi möjliggör för sent utvecklade individer att blomma ut på egna villkor.

Lerum Friidrotts rektangel

Så här ser vår egen variant av rektangel ut grovt förenklat:

Parallella grupper från P/F 15 år och uppåt

Upp till det år då man tävlar i P/F 14 år är träningsgrupperna åldersindelade. Därefter får de aktiva välja om de vill träna upp till 3 ggr/v i Ungdomsgruppen eller minst 4 ggr/v i LFI-Akademin. Tidigare fanns det inte tillräckligt med tränare och aktiva för att kunna starta Ungdomsgruppen, vilket gjorde att våra aktiva mer hade ett enda val, vilket innebär en svårighet för alla med flera intressen.

Kraven på både aktiva och tränare är lite högre i LFI-Akademin, där tränarna bl.a. agerar mentorer för de aktiva som själva får ta mer ansvar genom att ta fram sin egen tävlingsplan och målsättning.   

De aktiva väljer själva ambitionsnivå

I många idrotter och föreningar gör man uttagningar enbart baserat på resultat. Enligt forskningen kan man se att aktiva som utmärker sig med bra resultat i barn- och ungdomsåren i stor utsträckning gör det pga tidig fysisk mognad. Det finns alltså många aktiva som utvecklas senare och blir bortvalda vid resultatbaserade uttagningar.

I Lerum Friidrott får de aktiva själva välja ambitionsnivå utifrån egen vilja. Om en aktiv ändrar sig eller vill prioritera om bland sina intressen, så kan den aktive byta grupp utifrån sina ambitioner.

Måndag 3 oktober startar träningen för de båda grupperna

På måndag nästa vecka startar träningen alltså upp för de två grupperna, där 27 st valt LFI-Akademin och 21 st Ungdomsgruppen. De båda grupperna kommer att träna samma tider och även köra vissa träningsmoment tillsammans för att skapa klubbkänsla över gruppgränserna. Tillsammans är de aktiva från P/F15 till P/F 19 år 48 st, vilket är en ökning med 85% då vi ifjol var 26 st! Kort och gott, vi behåller fler längre. 

Skribent: Ulf Petersson
E-post: Adressen Gömd

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information