Hoppa till sidans innehåll

Kalle Wållgren springer vidare till ÖIS

04 NOV 2020 09:32
Det är nu klart att vår landslagsjunior Kalle Wållgren byter klubb till ÖIS i Göteborg. Här får du en intervju med Kalle.
  • Skapad: 04 NOV 2020 09:32

Precis som i många andra idrotter finns det inom friidrotten vissa perioder under säsongerna när det är möjligt för aktiva att byta klubb, och under höstens ”fönster” har det blivit klart att Lerum Friidrotts 19-årige juniorlandslagsman på 400 m och 400 m häck, Kalle Wållgren, byter förening till Örgryte IS.

Kalle, hur kommer det sig att du nu byter klubb från Lerum Friidrott till Öis?

– För drygt ett år sedan började jag delta i gemensamma träningspass för långsprinters, som Göteborgs friidrottsförbund anordnade. Det passade mig bra eftersom jag inte hade någon i samma ålder och samma nivå att träna med hemma i Lerum. På de här passen var många duktiga öisare med, så när förbundsträningarna slutade kom våra föreningar överens om att jag kunde träna ett långsprintpass i veckan med Öis, eftersom våra träningsplaneringar matchade bra.

Efter hand ökade vi antalet gemensamma pass och sedan ett tag tillbaka har jag bara tränat med Öis-gänget. Det är en väldigt bra grupp med många som gör samma grenar och ger varandra bra motstånd. Där har jag hittat kompisar som är i samma ålder och situation som jag och som jag trivs med.

Nu känner jag att jag vill vara med i gruppen ”på riktigt” med träning och tävlingsplanering, läger och lagtävlingar, till exempel stafetter och Lag-SM, som inte går ihop för mig i Lerum. Dessutom får jag en tränare som inte är mamma eller pappa, och det känns som att det är dags för det. Allteftersom tiden gått har klubbytet känts naturligt.

Vad är målet för din satsning på friidrotten?

– Jag vill satsa fullt ut och bli så bra som möjligt på 400m häck. Mitt långsiktiga mål är att vara med på internationella seniormästerskap.

Tror du att det rent generellt är nödvändigt att byta klubb från Lerum Friidrott vid en viss ålder eller nivå, för att kunna göra en lyckad elitsatsning?

– Generellt sett är jag säker på att det inte är nödvändigt att byta klubb från Lerum för att göra en lyckad elitsatsning. Lerum är en klubb med bra tränare, resurser, redskap och har en bra träningsatmosfär med härlig stämning. I mitt fall saknade jag träningskompisar i samma gren, ålder och nivå. Det är min anledning att byta förening, men har man kompisar att umgås med i gruppen finns det ingen anledning till klubbyte.

Vad skulle du säga att träningen i Lerum Friidrott har betytt för din utveckling hittills och kanske rent av framöver?

– Träningen i klubben har varit väldigt allsidig och varierad. Kondition, styrka, alla olika grenar som jag provat har gett mig ett bra utgångsläge framåt. Med en bra grundträning kommer jag förhoppningsvis även att undvika skador. Min tid i Lerum har gett mig grunden till den idrottare jag är idag.

Vad hade du för tankar kring ditt friidrottande när du började i Lerum Friidrott som liten och hur har det utvecklats efter hand?

– Jag spelade först fotboll men började i friidrott när jag var runt 10-11 år, för mamma och pappa tog med mig. Först tyckte jag inte det var så roligt, för det var i stort sett bara tjejer där, men jag fortsatte och det blev roligare och roligare med tiden.

Vad har du för råd till yngre medlemmar i Lerum Friidrott, som vill satsa och bli lika bra som du?

– Det viktigaste är att tycka det är roligt. Det är viktigt att vara motiverad, ha en egen vilja att komma på träningarna för att utvecklas, lyssna på tränarna och göra så bra man kan.


En ung Kalle som kör till vår kampsång "Vi är Lerum Friidrott"

Sist men inte minst: Varför gillar du friidrott och vad tycker du om föreningen Lerum Friidrott?

– Jag gillar friidrott dels för att man kommer till träningarna och träffar kompisar, dels för att det är skönt att gå ifrån det ”vanliga” livet med skola och andra grejer och bara gå in i sin träning eller tävlingsbubbla och fokusera på sig själv. Jag gillar att man tränar hårt och sedan kan se att man har blivit bättre. Det är tillfredställande att jobba hårt och sedan bli belönad med utveckling på ett eller annat sätt.

Lerum friidrott är en väldigt bra förening på det sättet, med engagerade tränare som ”kan” friidrott och har ett passande upplägg för alla. Stonehill och Förbohallen är dessutom kanonbra anläggningar att träna på.

Allra, allra sist: Stort tack för din tid i vår förening såhär långt, lycka till framöver och varmt välkommen tillbaka till Lerum Friidrott när du vill!

– Tack!

Skribent: Paulina Orell Sahlberg
E-post: This is a mailto link

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information