Hoppa till sidans innehåll

Bra löpningar på Risveden!

12 SEP 2017 10:55
Vid lördagens Risveden terränglopp var det den bara 18 år gamle Medhane Tumzghi från Lerum Friidrott som efter bara ett halvt års träning kunde ta sin första seger i tävlingen. Lerum knep en andraplats i herrarnas lagtävling, medan damlaget var bäst
  • Skapad: 12 SEP 2017 10:55

Det regnade stundtals kraftigt under natten före tävlingen, och inte förrän strax innan terrängloppet startade i Sjövik upphörde det duggregn som dröjt sig kvar.

Medhane Tumzghi höll sig långt framme i tätgruppen från starten, och efter fem kilometers löpning började han dra ifrån allt mer. I mål var han en och en halv minut före tvåan Andreas Lundblad.

Medhane "Meda" Tumzghi med pokalen i handen. FOTO: Peter Welling

Årets nyhet i det 18,6 kilometer långa loppet var ett bergspris, som kom redan efter cirka sju kilometers löpning, då banan stiger  50 meter på 200 meters väg. Här tog arrangörerna tid vid backens början och uppe på dess krön.

Några av deltagarna i herrklassen föreföll ha valt att satsa just på det här priset, så Medhane Tumzghi blev inte bättre än tia där. .

För Medhane blev det alltså en säker seger och han sprang in på fina 1.14,31, bara nio sekunder sämre än vad den trefaldige vinnaren Olle Dahlberg från Solvikingarna presterade under torra förhållanden i fjolårets lopp.

- Jag är väldigt glad, förklarade  Medhane  efter prisutdelningen.

Han har fått Mikael Zachrisson från Lerum Friidrott till tränare.

- Det här är otroligt roligt med tanke på hans bakgrund. Han vara på flykt från hemlandet i ett och ett halvt år innan han kom till Sverige.

När Medhane provade lyckan i 2016 års upplaga av Risveden terräng, hade han egentligen ingen löparbakgrund alls, och i sin oerfarenhet slog han följe med själve Olle Dahlberg i början.  Att följa den rutinerade solvikingen gick förstås inte för nybörjaren, utan han tömde sina krafter helt och föll ihop ute på spåret under tävlingen.

- Jag var själv med i tävlingen ifjol och  fick hoppa över honom där han låg och vred sig på stigen, berättar tränaren.

Medhane visade sig ha fått problem med hjärtat efteråt, och fick inte löpa alls det närmaste halvåret. Men sex månader före årets Risvedenlopp började han träna med hjälp av bland andra Mikael Zachrisson, som gav honom träningsprogram att följa.

- Det gällde att lära honom att starta i ett tempo som passade honom själv, och att hålla ett jämnare tempo hela vägen, vilket vi fortfarande håller på med.

Sedan dess har Medhane utvecklats mycket snabbt. Vid ett testlopp på 5 000 meter i våras kom han i mål på 18.30, och redan vid JSM i augusti kunde han persa med 16.05, i sitt livs andra försök på distansen.

På fjärde plats bland damerna placerade sig för övrigt den förra landslagslöparen på 800 meter för Lerum Friidrott, Åsa Hedström, som numer tävlar för orienteringsklubben Skogshjortarna i Alingsås.

Herrarnas lagtävling vanns som vanligt av Solvikingarna,  nu representerade av Johannes Öhlin, Joakim Röstlund och Andreas Magnusson, före IK Lerum Friidrotts trio Medhane Tumzghi, Eskil Mattsson och Patrik Bråvi. I kvinnornas tävling vann Lerum däremot tack vare insatserna av Karin Alvstad, Ulla Norlin och Annika Ivarsson.

I ungdomsloppen, 3 kilometer för klasserna 11 och 13 år,  samt 1,5 kilometer för åldrarna mellan 7 och 10 år, hade klubben ett fåtal deltagare, som klarade sig bra i konkurrensen.

Skribent: Peter Welling
E-post: Adressen Gömd

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information