Hoppa till sidans innehåll

Så gick det på USM och JSM

24 AUG 2015 11:37
I helgen som gick avgjordes Svenska Mästerskapen för ungdomar och juniorer i Karlskrona respektive Kalmar. Facit för Lerum Friidrott blev 3 medaljer och totalt 7 topp-6-placeringar.
  • Skapad: 24 AUG 2015 11:37

Bragdprestation av Jonatan i Karlskrona

För ett halvår sedan började Jonatan Skagenberg -00 i friidrott efter att ha lämnat fäktningssporten. Samma respektlöshet som han visade på sin första tävling på 1000m i vintras på Pallasspelen, där han direkt tog täten och höll hela vägen i mål, visade han även nu på 800m för P15 på USM.

 

Snabbaste tiden i försöken

Skillnaden var att Jonatan var ännu bättre förberedd och sprang mer taktiskt i likhet med en rutinerad löpare. För några veckor sedan slog han PB på distansen med 2.11 när han sprang på Bauhaus Youth i Stockholm. Statistiskt låg han bland de långsammare löparna som var anmälda, där årsbästatiderna låg mellan 2.04 och 2.12.

 

Väl i fösöken visade Jonatan att han är att räkna med då han gick ut hårdare än i Stockholm för att på så vis få en bra position och slippa jaga. Som fjärde man i större delen av försöket, demonstrerade han kraftfullt att han skulle bli farlig i finalen, då han sprang om samtliga efter sista kurvan och noterade nytt PB på 2.08,81, vilket var snabbaste försöksloppet.

 

La in turboväxeln i finalen

I finalen tryckta han på riktigt bra så att han efter 200m hamnade på en fin tredjeplacering, som han försökte hålla hela vägen in i mål. Finalloppet gick fortare och Jonatan fick se sig omsprungen med ca 50m kvar. Han slutade på en bragdartad fjärdeplats på ytterligare ett nytt PB med 2.05,63!

2015-08-23 17.14.58

En trött och glad Jonatan efter en bragdartad insats. Foto: Ulf Petersson

 

Silver till Johanna i längden

Vindförhållande i längd och trestegstävlingarna i Karlskrona var inte direkt idealiska, då vindarna varierade från -6 m/s till + 4 m/s. Detta gjorde att kvalomgången blev ännu tuffare än vanligt. Johanna Andersson -99, startade med övertramp, sedan 4.95 ca 0,5 bakom plankan och satte i sista omgången 5.45, 5 cm över direktkvalgränsen. 

 

Fjolårsvinnaren Lizzie Hager -99 hoppade 5.28 i första hoppet, men hade sedan svårigheter med vinden. Med detta resultat blev hon nionde (av 12) tjej som gick vidare till final.

 

 

 

Johanna knep silvret i sista omgången

I flera omgångar låg Lizzie tvåa på 5.47 och Johanna trea på 5.46. Inför sista omgången låg de trea resp. fyra. En bit in i sista omgången blev de nerpetade till fyra resp. femma. Då slog Johanna till med 5.55 och lyckades ta silverpengen med en cm marginal.

2015-08-24 12.59.24

Johanna med sin silvermedalj. Foto: Ulf Petersson

 

Första mästerskapsmedaljen till Sara

Sara Dahlén hade en fin sista tävling inför USM, när hon på damernas andra seriematch gjorde ett fint första 400m häcklopp. Denna fina form visade sig hålla i sig när hon i försöksheatet sprang in som tvåa på 48,44.

 

I finalen var tanken att, precis som i försöken, gå ut tufft för att få upp en hög hastighet, då uthålligheten är hennes starkaste kort. Hon gick ut tufft men hade sedan lite svårt med ett antal häckpasseringar där hon tappade fart. Med ca 100m kvar låg hon fyra, men med krafter kvar kunde hon kämpa sig förbi trean och välförtjänt ta hem sin allra första mästerskapsmedalj med tiden 47,76 - en dryga tiondel från PB!

20150822_130054

Sara stolt bronsmedaljör. Foto: Ulf Petersson

 

Linnéa sexa på 300m

Linnéa Wijk -00, som enligt statistiken hade åtta tjejer framför sig inför tävlingen, var taggad på distansen, efter att ha sprungit semifinal på 80m. Försöksheaten gick enligt plan - med bra tryck i starten, hålla farten, trycka ut ur kurvan och bara hålla hela vägen in. Det loppet resulterade i 42,68, en andraplats i heatet och den femte bästa tiden.  

 

I finalen försökte Linnéa med samma taktik, men med trötta ben sen försöksloppet orkade hon inte hela vägen. Det blev ändå en fin sjätteplats, klart bättre än väntat!

Linnea W

Linnéa under upploppet på 300m. Foto: Örjan Söderlund

 

Lizzie brons i tresteg

Lizzie fick inte riktigt till det i trestegstävlingen, sett till kapaciteten med ett årsbästa på 11.74. De svåra vindarna underlättade inte och förutom ett långt övertrampshopp, mätte det längsta hoppet 11.48 som innebar en bronspeng.

IMGP4467

Lizzie i ett av sina trestegshopp. Foto: Tomas Hager

 

Madeleine stolpe ut i häckfinalen

Madeleine Söderlund -99, gjorde ett fint försök på 100m häck där hon var bra med starten och attackerade en hel del häckar. Det var stark motvind som mätte -2,8 m/s, men trots detta noterade Madeleine nytt personbästa med 15.02 när hon sprang in som tvåa i sitt försöksheat på den fjärde snabbaste tiden, endast två hundradelar från den tredje snabbaste tiden.

 

Inför finalen stod det klart att allt skulle kunna hända och det fanns en medaljchans. Men i idrott kan allt hända. I starten var Madde direkt 1,5 m bakom fältet och hon fick kämpa sig in i loppet. Ett rejält islag på näst sista häcken gjorde att tappade flera placeringar och slutade sjua i finalen, men med ett kvitto på att formen fanns där.

IMG_9038

Madeleine under upploppet på försöket i 100m häck. Foto: Örjan Söderlund


Inga topprestationer i Kalmar

I Kalmar avgjordes USM 17 och JSM 19-22, där vi hade Linnéa Ivarsson -94, Julia Kanerva -98, Dagny Olofsson och Carl Ivarsson -96 som deltagare. Dessvärre räckte det inte till final för någon av de tävlande.

 

Alla resultat USM 15-16 i Karlskrona

 

Alla resultat USM 17/JSM 19-22 i Kalmar


Skribent: Ulf Petersson

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information