Hoppa till sidans innehåll

Profilen: Ulf Petersson

14 JUN 2013 12:52
Att undvika skador, det är en av grundpelarna för sportchefen Ulf Petersson. Bland annat gäller det att alltid använda rätt teknik. —Där kan jag upplevas som tjatig, säger han.
  • Skapad: 14 JUN 2013 12:52

Friidrotten är en skadedrabbad sport. I få andra idrotter gäller det att ta i så mycket man kan. Det innebär att kroppen slits, vilket märks på äldre friidrottare. Ulf Petersson vill att alla i LFI ska vara så lite skadade som möjligt. Därför finns ett antal förhållningsregler:

 

  • Man ska träna dubbelsidigt. Hoppar du med höger fot ska du också träna att hoppa med vänster.
  • I grundträningen gäller det att förbereda sig för maxbelastning genom att successivt öka intensiteten så att det finns hållfasthet i ligament och senfästen när tävlingsperioden börjar.
  • Träna med låg belastning många gånger i stället för få gånger med hög belastning under grundsäsongen. Många hopp i en följd kan utföras på en mjuk matta utan ansats, till exempel.
  • Fokusera på bålstabilitet, knäkontroll, skulderkontroll och rörlighet. Då får man ofta rätt teknik i övningarna och det är A och O enligt Ulf.

 

Han vet hur viktigt det är, av egen bitter erfarenhet. Han var 19 år och hade kastat 69,22 i spjut, vilket fortfarande är distriktsrekord i GFIF, och han var bland de 10 till 15 bästa i Europa. Men axeln var inte bra.

Han hade opererat den när han var 18, men kom tillbaka lite för snabbt efteråt. Han kastade vidare med smärtor men efter ett par år fick han inse att det inte gick längre och han lade av.

— Första året efter det var det till och med svårt att titta på friidrott, jag kände sådan missunnsamhet mot spjutkastarna, säger han.

 

Spjut lagsmkval 2010

Ulf gör ett inhopp på spjut i ett lag-SM-kval för MAIK 2010.


I stället satsade han på att bli tränare. Han hade påbörjat Kost- och friskvårdslinjen på Göteborgs Universitet. Dessutom gick han en fystränarutbildning på Bosön. Parallellt med studierna jobbade han extra som fystränare, något han sedan försörjde sig på. Han har tränat både konståkare och tennisspelare och varit personlig tränare.

När han tog jobbet som sportchef i LFI 2011 var det hans comeback till friidrotten. I tränarlaget i GFIF har han fått vidareutbildning i friidrott.

Idag tränar han GM-gruppen, som består av aktiva i Götalandsåldern, det vill säga födda 99 till 00 samt äldre ungdomar. Dessutom kör han styrketräning med Ralfs grupp och kasttränar också seniorerna Mia Callenberg och Linnea Svensson. Ulf hjälper också 01-gruppen ibland med teknikträning i höjd, spjut och andra kastgrenar.

 

IMG_1198

Ulf visar Linnea Tebelius rätt teknik. Foto: Agneta Olofsson


Utöver detta har han ansvar för hela träningsverksamheten och utbildar de andra tränarna. I hans träningsfilosofi ingår ett antal punkter, utöver att träna skadeförebyggande:

 

  • Alla ska bli sedda.
  • Det ska vara kul att träna. Det kan betyda att man bryter av med bollek och annat. Men roligt blir det också om man tränar för att utvecklas på sikt, vilket i sig kanske inte alltid är roligt.
  • Träna för att bli friidrottare, inte bara för att bli bra på en viss gren. Det ger större bredd i koordinationsförmåga och rörelser, och minskar de mentala kraven genom att de sprids ut över fler grenar.

 

Som sportchef håller Ulf på mycket med för- och efterarbete med de egna arrangemangen som drar in pengar till klubben. Dessutom sköter han externa kontakter och ser till att allting som ska göras görs.

Han ser en stor uppgift för LFI.

— Den största utmaningen är att få folk att hålla på länge, att fortsätta som seniorer. Det ska finnas verksamhet i hela spektrat från åtta år till veteraner. Vi behöver vara fler tränare på junior- och seniornivå för att kunna ta hand om de kommande kullarna, säger han.

Det som är bra i LFI enligt honom är att det finns duktiga aktiva, bra tränare med olika kompetenser, en väl fungerande styrelse och att arrangemangen blir bättre och bättre. Dessutom vill han lyfta fram sammanhållande aktiviteter som Camp Lerum på tävlingarna.

Han avslöjar att i framtidsplanerna ingår ett helgläger till hösten för dem i GM-ålder och uppåt.

Skribent: Agneta Olofsson

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information