Hoppa till sidans innehåll

Profilen: Sebastian Eliasson

17 OKT 2013 16:20
När Sebastian var 15 år hade han inte tränat någon idrott alls. Idag tävlar han i sprint på JSM-nivå.
  • Skapad: 17 OKT 2013 16:20

Det började med att alla niondeklassare i Torpskolan samlades på Stonehill för att tävla mot varandra i friidrott. Han som kom trea i 100 meter utmärkte sig genom att aldrig ha tränat någon sport. Det var Sebastian Eliasson.

— Det gjorde att jag ville testa på bland dem som var duktiga på det, säger han.

Till att börja med tränade han sporadiskt. Det var alltid kul att träna, han trivdes med träningskompisarna och tyckte att aktiviteterna var roliga. Men det var när han kom med i Ralfs grupp för två år sedan som det blev mer seriöst.

Det han var bäst på var korta löpdistanser och längdhopp, och det är det han fortfarande satsar på. Det har blivit mycket löpning eftersom han behövde tillägna sig den tekniken. Först i slutet på utomhussäsongen i år har han hoppat längdhopp.

— Jag tävlade i Kungsbacka i september och det hade känts bra på träning men jag fick bara 5,30 i perfekta förhållanden. Det var kasst, säger han självkritiskt.

 

DSC_0011

Sebastian i Kungsbackaspelen. Foto: Linnea Tebelius


Desto bättre gick det på JSM i Västerås i augusti där han ställde upp i 100 meter och 200 meter. I 100 meter persade han med 11,80 och hamnade på 27 plats i hård konkurrens. Men det höll på att inte bli något resultat i det loppet.

Sebastian och Hampus Corneliusson hade på vägen upp till JSM gjort upp om att göra Lerumshälsningen, vilken slutar med att man ropar Lerum, när de låg i startblocken.

Sebastian, som var först ut av de två, genomförde detta och höll på att bli diskad. Det slutade med att han fick en personlig varning för osportsligt beteende.

— Jag hade ingen aning om att man inte fick ropa ut något i blocken.

Lerumshälsningen, som föddes under årets träningsresa till Spanien, görs så att man med handen slår sig på bröstet i tre punkter som bildar ett L. Vid punkterna säger man Låt Lusten Leda, och sedan slutar man alltså med att ropa Lerum.

Till Sebastians besvikelse valde Hampus att inte upprepa bedriften när han senare låg i startblocken.

 

527060_505261589510756_757216159_n

På träningsläger i Albir, Spanien, i våras. Foto: Linnea Tebelius


Även om han springer 200 meter också så trivs Sebastian bäst med de riktigt korta distanserna, 60 och 100 meter. Det blir för mycket mjölksyra i 200 meter.

— När man går i mål efter 100 meter kan man fortfarande springa och endorfinerna gör att man känner sig glad.

Sebastian tränar flitigt och har fått hjälp i sin motivation av Hampus Corneliusson som han tycker är en inspirationskälla.

— Man måstte jobba hårt om man vill nå sina drömmar.

Den stora drömmen just nu är att någon gång i framtiden kunna få ha idrotten som yrke, som tränare eller sportchef. Han går sista året på gymnasiet och studerar allt han kan för att betygen ska räcka till för att komma in på en idrottsrelaterad utbildning på universitetet.

I träningen just nu är det grundträning på gång och där är det fortfarande sprint och längdhopp som gäller.

— Jag ska förbättra längdhoppet så gott det går, säger han.

Skribent: Agneta Olofsson

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information