Hoppa till sidans innehåll

Profilen: Anders Pihl

25 NOV 2013 18:08
Han har ett antal järn i elden och är ständigt lika engagerad. Möt LFI:s mångsysslare Anders Pihl.
  • Skapad: 25 NOV 2013 18:08

Huvudtränare för GM-gruppen, tränare för veterangruppen, tränare för löpargruppen, ledamot i långloppsgruppen, styrelseledamot och med i arrangerandet av Lerum Vildmark. Hur hinner Anders Pihl allt detta? Särskilt undrar man eftersom han dessutom springer Göteborgsvarvet och Lidingöloppet varje år, och rimligtvis måste träna en del själv.

— Det blir inte så mycket som jag vill, men jag tränar ju i veterangruppen och försöker träna själv efter att jag tränat ungdomarna, säger han.

 

Apihl_VSM_800m_01_sm

Anders springer 800 meter i Veteran-SM 2013. Foto: David Nyman


Anders har ingen direkt friidrottsbakgrund. I ungdomen tränade han lite fotboll och kampsport, och så har han sprungit ensam i elljusspåret.

Det var när barnen Linnéa och Linus började i sommarfriidrottsskolan och Pär Ulander och Billy Tornström frågade om det fanns föräldrar som ville hjälpa till, som han mötte friidrotten för första gången. Det var roligare att vara med barnen än att sitta på läktaren och titta på - och hur det nu var så blev han tränare i det som då hette 01-gruppen.

Några år och tränarkurser senare är han huvudtränare i gruppen som nu kallas GM-gruppen eftersom de aktiva är i rätt åldrar för Götalandsmästerskapen.

— Fokus är GM så man får lägga träningen mot det.

I den här åldersgruppen, 11 till 13 år, är det viktigt att det händer något hela tiden, annars börjar ungdomarna tänka på annat, berättar Anders. Som tur är är de sex tränare i en grupp på cirka 30 ungdomar och kan alltid dela upp gruppen så att det inte blir väntetider vid de olika momenten.

Anders är nöjd med att gruppen har behållit sin storlek över åren. Några har slutat men andra har kommit till. Hans personliga mål är att när gruppen kommer upp i övre tonåren så ska det finnas gott om jämnåriga träningskamrater.

I alla träningsgrupper, i alla åldrar, finns det vissa grundbultar i träningen.

— När jag var ny som tränare i löpargruppen så pratade jag mycket om tre saker: äta, vila, träna. En dag var Hampus (Corneliusson) där, och han sa: du glömde en sak, det ska vara roligt också. Från den dagen tänker jag på fyra komponenter. Jag försöker avsluta varje träning med något roligt, kanske en stafett eller någon tokig avslutningsövning, säger han.

 

APihl_VSM_2013_3-steg_02

Anders hoppar tresteg i Veteran-SM 2013. Foto: Göran Åberg


Eftersom han själv gillar att springa brinner han lite extra för klubbens löparverksamhet. Just nu pågår ett projekt där han och Patrik Rohback driver en löparkurs för 25 killar från fotbollen och innebandyn. Vid tio tillfällen får de testa på löpning.

Som styrelseledamot har han föreslagit att klubben skulle subventionera deltagande i Sävedalsloppet och Finalloppet, och så blev det också. Till skillnad från arenatävlingarna är anmälningsavgiften till långloppen ganska hög, därför står klubben inte för deltagaravgiften till Göteborgsvarvet till exempel.

För att utveckla klubbens egna lopp, Lerumsloppet och Lerum Vildmark, finns en långloppsgrupp som består av Anders, Patrik Rohback och Ulf Petersson. Där fungerar Anders enligt egen uppgift som idéspruta.

Anders vill gärna slå ett slag för veterangruppen på måndagar och löpargruppen på torsdagar. Alla är välkomna att vara med i dessa grupper.

När Anders själv har sprungit Göteborgsvarvet så har han fått ont i ryggen. Men sedan han började träna med veterangruppen så har han inga problem med ryggen längre.

— Friidrottsträning är allsidig och stärker upp kroppen, säger han.

Skribent: Agneta Olofsson-Hoffmann

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information