Hoppa till sidans innehåll

Mikael Åberg summerar sina 25 Lerumslopp

11 JUN 2012 14:43
Mikael Åberg är den ende som har sprungit Lerumsloppet alla 25 år som loppet har existerat. Loppet har förändrats en del genom åren, till det bättre, tycker han.
  • Uppdaterad: 03 JUN 2015 17:19

Första året, 1988, gick loppet över en mil. Sedan blev det en kvartsmara, 10 500 meter på asfaltvägar. Men i slutet av 90-talet lades banan om till en mil igen, denna gång till hälften på grusvägar upp mot Stamsjön.

— Den bansträckningen, som gäller fortfarande, är väldigt trevlig, tycker Mikael Åberg.

 

Som gammal fotbollsspelare, han har bland annat spelat i div 4 med Lerums IF, har han hållit i gång genom att springa långa lopp. Tidigare sprang han både Göteborgsvarvet och Angeredsloppet, men de senaste åren har det bara blivit Lerumsloppet.

— En mil har varit ganska lagom och jag har en förkärlek för Lerum eftersom jag är uppvuxen här. Det var en rolig grej i och med att jag slutade med de andra loppen. Det blev en morot för att träna vidare.

 

Han minns ett år när hans fru hade 40-årskalas på kvällen före loppet. Han kom i säng klockan halv fyra på natten, men klockan 11.10 dagen därpå stod han på startlinjen och lyckades också ta sig runt på en hyfsad tid.

Tidigare år har det varit uppvärmning med Friskis och Svettis, vilket Mikael Åberg tycker var väldigt trevligt. Men det har aldrig funnits någon särskild plats att lägga sina uppvärmningskläder, utan Mikaels fru har fått ta hand om den detaljen. Detta, och att det kunde finnas fler toaletter, är tips inför kommande lopp. I år var det ett band som spelade vid simhallen, det uppskattade Mikael mycket§.

 

2011 var det en stor skara efteranmälningar vilket gjorde att det tyvärr inte fanns plaketter till alla vid målgången. Mikael Åberg fick dock sin plakett så småningom, och anmälningsavgiften betald till 2012 års lopp, efter vissa påstötningar.

Något lopp 2013 blir det inte för 52-årige Mikaels del, kroppen säger ifrån.

— Det har tagit emot mer och mer och jag har ont i ett knä. De sista åren har det gått på ren vilja och rutin, det är inte roligt att springa längre. Men jag tror att jag kommer att sakna det, jag har ju varit med så många år.

Skribent: Agneta Olofsson

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information