Hoppa till sidans innehåll

Månadens profil: Mikael Zachrisson

08 APR 2013 16:30
Nästan varannan helg, året om, tävlar 47-årige Mikael Zachrisson.
— Man har en kropp och ett liv, det gäller att utnyttja sin potential, säger han.
  • Skapad: 08 APR 2013 16:30

Eftersom han inte tävlade som riktigt ung har han fortfarande möjlighet att sätta personliga rekord. Och han ser fram emot att fylla femtio, då blir han yngst i sin tävlingsklass.

— Därför ska jag varva upp träningen under senare delen av 2014, för att kunna satsa på ett par viktiga tävlingar 2015.

På vintern är det skidåkning för Mikaels del, med Vasaloppet som den stora fokustävlingen. Sommartid blir det mer löpning, men också triathlon. Viktiga löptävlingar är Göteborgsvarvet och Lidingöloppet. I år springer han Göteborgsvarvet i Lerumströja för första gången och hoppas komma under sitt personbästa på 1,21.

 

Slutspurt Gbg-varvet 2011

Mikael slutspurtar på Göteborgsvarvet 2011.


Han tränar något varje dag, det är ytterst sällan som han tar en vilodag. Under löpsäsongen blir det tio mil i veckan och ibland mer än så. Han slukar litteratur om träning och har kommit underfund med att det krävs en stor mängd långsam löpträning för att kroppen ska klara de hårda intervallpassen.

— Förr var jag mycket skadad, det berodde på att jag tränade för lite.

Träningen ger honom mer än en vältränad kropp.

— Ju bättre man blir desto roligare är det. Solen skiner, man känner sig lätt och stark, och är ett med naturen.

Men träningen fungerar dessutom som en terapi. Minst en timme om dagen får han en stund bara för sig själv där tankar ploppar upp och han bearbetar saker.

— Det är en jätteventil som fler skulle ha nytta av.

Många av tävlingarna fungerar som kvalitetsträning eftersom han tar i lite extra.

— Det är kul att förbättra sig och prestera.

En annan drivkraft är att han vid tävlingarna ingår i en grupp med likasinnade, som han tycker, bra personer. Sunda, vettiga människor. De peppar varandra att nå sina respektive mål.

I år kom Mikael som nummer 599 i Vasaloppet, han åkte på under fem timmar, och 2011 gjorde han en Iron Man, 3,86 km simning, 180 km cykel och 42,2 km, löpning, på 10,47. Fina resultat, men vägen dit var inte särskilt väl plogad.

2009 fick han en blodpropp i vänster vad. Proppen fortsatte och satte sig i ett stort kärl vid lungorna.

— Jag som aldrig är sjuk. Blodpropp drabbar ju dem som är stillasittande och röker.

Från dag ett tänkte han: vad kan jag ändå göra? Han började med träningscykel, därefter roddmaskin och crosstraining. Så småningom blev det rullskidor och till slut löpning. Hans vänsterben har fortfarande sämre cirkulation än hans högerben, men det hindrar honom inte.

I höstas råkade han till råga på allt ut för ett diskbråck i nacken som gjorde att höger arms tricepsmuskel fick bara 30 procents styrka jämfört med vänsterarmens triceps. Med detta åkte han alltså Vasaloppet.

— Jag stod längst fram i starten, bakom eliten, och det var riktigt pinsamt för jag klarade inte att staka fort nog när det gick snabbt i början. Men sedan när det blev kuperat och folk tröttnade så plockade jag placeringar ända in i mål.

 

Skatås Genrep 2005 - 1

Mikael springer Skatås Genrep 2005.


Trots sina krämpor satsar Mikael vidare. I år är det maraton, 42,2 km, som gäller. Han är anmäld till Amsterdam maraton.

Han har sprungit två maraton tidigare och kommit under tre timmar, men ett problem har varit att han sprungit för fort i början vilket gjort sluttampen till en plågsam upplevelse. Därför går träningen ut på att försöka få fram ett jämnt lopp.

— Dessutom vore det kul att gå ner mot 2,50 men det är ganska tufft.

Det är bara att önska lycka till.

Skribent: Agneta Olofsson

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information