Hoppa till sidans innehåll

Månadens profil: Mia Callenberg

08 MAR 2013 10:05
23 år gammal satte hon personligt rekord i kula i januari. Mia Callenberg ligger i med friidrotten trots tidsbrist, och jagar sina gamla rekord.
  • Skapad: 08 MAR 2013 10:05

Det har gått upp och ner för Mia, långa perioder har det inte hänt något, trots att hon tränat.

— Men orkar man hänga i så blir det bra, säger hon.

Vid Frejaspelen i Falköping 26 januari i år stötte hon 11,30 i kula, en ökning av det fem år gamla personliga rekordet med 40 centimeter.

 

friidrott mia

Mia med medaljen från Frejaspelen i år.

Foto: Marcus Johansson


Det började med att hon hade friidrott i skolan och tyckte det var skoj. En dag gick hon och en kompis till Stonehill och övade på banorna. Billy Tornström kom förbi och sa att det där ser ju bra ut, vill ni inte börja träna? Då var Mia i 10-årsåldern och sedan dess har hon hållit på med friidrott.

Hon gillade de flesta grenar, men kanske särskilt kula och tresteg, som är de grenar hon fortfarande tävlar i idag. I tolvårsåldern började hon med stavhopp och kom trea i Götalands i den grenen första gången hon var med.

Strax efteråt fick hon dock ont i knät i upphoppsbenet och var tvungen att lägga av med stavhoppet. Som tur var kunde hon fortsätta med tresteg eftersom avstampsbenet inte var samma som upphoppsbenet i stav.

Hon var som bäst i tresteg i 14-15-årsåldern. Hon kom fyra i Götalands i den grenen när hon var 14 och kom sjua i USM när hon var 15.

 

friidrott hopp

Mia landar i gropen vid ett träningsläger 2010.

Foto: Lina Marcussen

 

Sedan dess har hon hållit ut med träningen, men bara tre till fyra gånger i veckan. Hon har två hästar som kräver sitt, dessutom har hon studier att klara. Efter naturprogrammet på gymnasiet studerar hon nu arkitektur och teknik på Chalmers.

— På grund av det har jag tränat mindre än vad de flesta har gjort men det har gått bra ändå, säger hon.

Hon tycker att hon har klarat övergången från junior till senior bra, trots allt.

— Det är en svår övergång för många. Många utvecklas inte från att de är 16 till de blir seniorer. Dessutom finns det annat att lägga sin tid på när man blir äldre.

Ett annat fenomen är att med tiden så slutar de flesta som inte är jätteduktiga, medan de som är kvar satsar stenhårt. Därför blir konkurrensen hårdare.

Mia Callenberg är glad för att hon har fått fortsätta träna i LFI i sin egen takt. Hon tror att i en annan klubb så hade hon slagits ut. Hon gillar också att det nu finns möjlighet att träna kast i lägre åldrar i klubben.

— Jag tror att det finns många tjejer och killar som är bättre på kast, det vore synd att toppa dem när man kör hopp- och sprintträning.

 

friidrott stav

Spontan kvällsträning i stav 2009.

Foto: Oscar Bodell


Friidrotten är praktiskt på det sättet att man kan träna var man än befinner sig. Under en långresa var Mia i Sydney under två månader och gick då till den lokala friidrottsarenan och var med i en trestegsgrupp.

— De var så vänliga och träningen var lik svensk träning.

Mia har ett flertal klubbrekord, de flesta i stafett. Senast 2012 var hon med och slog rekordet i svensk stafett. Då springer man sammanlagt 1000 meter, fördelat på sträckorna 100, 200, 300 och 400 meter. Den kortaste sträckan passar Mia bäst eftersom hon är snabb och explosiv, men inte uthållig.

— Det är riktigt roligt. Jag fortsätter gärna att springa om jag behövs för laget.

Hon har engagerat sig i de aktivas råd och är sammankallande i det.

— Det är bra att se till att alla trivs. Det är viktigt att ha en kanal där de aktiva vågar säga ifrån, att de vågar vara missnöjda, säger hon.

Idag tränar hon mest för att det är roligt och för att hon mår bra av det.

— Man måste ju träna någonting. Sedan är det kul att tävla och se om man kan slå sina egna rekord. 

Skribent: Agneta Olofsson

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information