Hoppa till sidans innehåll

Månadens profil: Linnéa Svensson

04 DEC 2012 18:46
Linnéa Svensson har haft både med- och motgångar, det är därför hon fungerar så bra som mentor för de yngre, tror hon. Nu satsar hon på en högskoleexamen i idrottspsykologi.
  • Skapad: 04 DEC 2012 18:46

Linnéa Svensson har precis börjat studierna i idrottsvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Inriktningen är idrottspsykologi.

— Jag vet hur mycket psyket styr våra prestationer. Jag vill jobba med människor som fastnat i sin idrottskarriär. Det gäller att jobba med huvudet, och inte fokusera helt på kroppen. Man behöver båda för att lyckas, säger hon.

Den egna karriären har gått upp och ner. Hon började med friidrott i tioårsåldern, parallellt med flera andra sporter. Så småningom blev det simning och friidrott, och i 14-årsåldern bara friidrott.

Från början var hon klar över att det var sprint hon ville ägna sig åt. Det hindrade inte att hon tog Götalandsmedaljer i häck och diskus, förutom i 80 meter.


Linnea[1]

Linnéa hoppar längd, 2008


— Det gick väldigt bra i början, fram till jag var 14-15. När jag kom upp i SM-ålder växte jag väldigt dumt och fick en del skador, berättar hon.

Det var sträckningar och överansträngda muskler, och senor som inte hängde med när musklerna växte. Hon tror att anledningen delvis var att hon var dålig på att jogga ner och stretcha, att ta hand om kroppen helt enkelt.

Hon tävlade inte lika mycket som när hon var yngre, men satte ändå fina pers i 100 meter 2009 med 12.58, i 60 meter 2007 och 2010 med 7.95 och i längdhopp 2008 med 5,25.

De senaste två och ett halvt åren har hon dragits med löparknä och har inte kunnat springa. Då satsade hon på kast i stället och slog klubbrekord i slägga för kvinnor i våras med 39,58.

— Kastandet har varit en del i att hålla motivationen igång när jag inte har kunnat springa. Sedan gick det lite över förväntan. Jag fortsätter för skojs skull, men fokus ligger på 100 meter, det är målet.

Lite närmare målet kom hon efter två knäoperationer. Nu kan hon springa igen och tränar nästan fullt, fem gånger i veckan. 100-meterslöpning och släggkastning har de likheterna att man måste vara snabb, stark och explosiv. Det är egenskaper som Linnéa besitter i sprinten.

— Det är kanske därför jag är duktig i slägga.

Rörelsemönstren är dock helt olika, vilket gör att grenarna kompletterar varandra bra.

 

haha, jaag

Linnéa på språng, i Lerumsrött, 2008.


Skadan har gjort att Linnéa haft tid att ta ett styrelseuppdrag i LFI. Hon satt i två år när hon var 20 och 21 år gammal. Hon tycker egentligen att hon var för ung då, hade inte så stor livserfarenhet som hon tycker man ska ha om man sitter i en styrelse.

Den stora uppgiften hon fick i styrelsen var att starta de aktivas råd och att fortsätta som mentor där. Aktivas råd ska bestå av ungdomar som är med regelbundet på träningen, och rådet hjälper styrelsen med synpunkter på frågor som rör de aktiva. Rådet har tyckt till om träning och läger, och ligger bakom de nya snygga tävlingskläderna.

Även utanför aktivas råd är Linnéa en förebild eftersom hon både är snäll och duktig i friidrotten, och alltid hejar på träningskamraterna.

Med sina 23 år ser hon bara framåt.

— Jag vill se hur snabbt jag kan springa. Jag har inte gett allt än, säger hon.

Skribent: Agneta Olofsson

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information