Hoppa till sidans innehåll

Månadens profil: Linnea Ahlstedt

09 FEB 2013 11:34
Förra året kom Linnea Ahlstedt först tvåa på inomhus-USM och sedan trea på utomhus-USM. Båda gångerna i tresteg - hennes gren.
  • Skapad: 09 FEB 2013 11:34

Det var på det första Götalandsmästerskapet, när Linnea var 13 år, som det började. Hon hoppade höjdhopp och misslyckades totalt.

— Jag var väldigt nervös och när det blev katastrof i höjdhoppet blev jag både sur och förbannad. Jag pratade med Ralf (Ivarsson) och han sa till mig att ta revansch på tresteget några timmar senare. Det slutade med att jag tog guld i tresteg med 10,35, en centimeters marginal till tvåan. Det var den första guldmedalj jag tagit, det var stort för mig. Då visste jag att tresteg var min grej, berättar hon.

Det hon gillar med tresteg är att det är en teknisk gren, det finns alltid något att fila på. Hon tycker det är kul med detta ständiga filande och det ger också framsteg.

Från början var Linnea en konståkningstjej, men hon trivdes inte med stämningen i klubben. Tränarna satte press på barnen och många föräldrar, dock inte Linneas egna, var hårda mot sina barn och hade inställningen att mitt barn ska vara bäst och vackrast.

Linneas två år äldre bror Pontus höll på med friidrott och hon kom på att hon kunde testa, och hon trivdes direkt. Stämningen var bra, och hon tycker fortfarande att gemenskapen i Ralfs grupp är väldigt fin. Hon saknar bara kontakt med andra grupper, hon skulle till exempel gärna vilja veta vilka de allra minsta är också.

Nästan hela tiden har Linnea tränat tillsammans med Pontus och det har varit bra för henne. Det har varit tryggt att alltid ha någon att prata med, och att han funnits där på lägren till exempel.

— Vi har mycket gemensamt och tänker på samma sätt.

Från början testade hon flera grenar, som 600 meter och höjdhopp, men sedan hon var 14 år har det bara varit längdhopp och tresteg. Det är de grenar som hon deltagit i USM med.

 

USM ystad - fotograf - Emma Wernung

Linnea hoppar längd vid USM 2011 i Ystad. Foto: Emma Wernung

 

Vid IUSM 2011 gick det väldigt dåligt, enligt hennes egen beskrivning. Hon gick inte till final i längdhoppet och hoppade kortare i tresteget än hon gjort under säsongen innan.

— Det sitter mycket i huvudet, men det gäller att se det från den ljusa sidan, att jag måste träna hårdare och ta revansch.

Hon fick mycket stöttning från sidan föräldrar, de sa att hon var jätteduktig ändå. De fanns där, de är alltid med när hon tävlar.

— De fick mig att bli glad igen.

Om 2011 är ett år hon inte minns med glädje, så var 2012 desto roligare. Hon persade med en halvmeter och hoppade 11,49 i tresteg under inomhussäsongen. Det står sig ännu som hennes personliga rekord.

På IUSM, som gick i Friidrottens hus i Göteborg, kom hon tvåa med ett hopp på 11,41.

— Gud vad roligt det var, det var mitt år.

 

USM - Upplands-väsby, Fotograf- Elisabeth Ahlstedt

Glad bronsmedaljör vid USM 2012. Foto: Elisabeth Ahlstedt

 

Under utomhussäsongen hade hon problem med en hälsena, men när hon kom fram till USM i augusti hade skadan läkt helt. Hon tog brons i tresteg med 11,13.

— Jag var inte nöjd med resultatet, men med placeringen.

Tyvärr har inte inomhussäsongen 2013 varit lika rolig. Hon har ont i ländryggen på vänster sida och har varken kunnat tävla eller träna fullt ut. När detta skrivs har hon en tid hos sjukgymnast för att få reda på vad det är för fel.

Linneas mål just nu är att träna styrka och bygga upp kroppen, för att kunna satsa på utomhussäsongen 2013. Hon vill komma tillbaka till hoppningen.

— Jag vill hoppa över tolv meter, det är drömgränsen. Det är det jag siktar på just nu.

Skribent: Agneta Olofsson

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information