Hoppa till sidans innehåll

Månadens profil: Carl Ivarsson

10 JAN 2013 13:26
När Carl Ivarsson som 13-14-åring tävlade i Götalands tog han tre silver och ett guld i stavhopp, av fyra möjliga. När han kom upp på USM-nivå upprepade han den bedriften. Möt killen som tidigt tog sig upp i Sverigetoppen, och höll sig kvar där.
  • Skapad: 10 JAN 2013 13:26

Han tyckte det var roligt att hoppa och flyga i luften. Därför blev det stavhopp i nioårsåldern. Han tycker fortfarande att det är roligt att hoppa och flyga i luften och nu satsar han helhjärtat på stav.

Hans personliga rekord på 4,40 gav honom klubbrekord, förtjänstpris i klubben och placerade honom som nummer ett i Sverigestatistiken inomhussäsongen 2012 och som nummer två utomhussäsongen 2012. Detta trots att han dragits med ryggproblem så att han bara kunde göra tre tävlingar sommaren 2012.


 Carl Ivarsson3

Carl siktar mot högre höjder än de 4,40 han redan klarat.

Foto: Peter Welling, Lerums Tidning


Han började tidigt med friidrott.

— Pappa (Ralf Ivarsson) var tränare och jag var med när jag var liten och tyckte det var roligt, då var jag kanske sju-åtta år, berättar han.

Från början sprang han 600 meter och kort häck, och hoppade längd. Men när han kom upp i den ålder då han fick testa stavhopp så fastnade han för det. Och det gick bra. När han var tio-elva år hoppade han 2,82, lika högt som Sergej Bubka när han var i samma ålder.

Parallellt tränade han till att börja med andra idrotter, till exempel gymnastik som gav honom bra kroppskontroll vilket är bra att ha när man hoppar stav. Gymnastiken är en viktig komponent när han tränar idag.

— Du får en bra kroppsuppfattning så du vet var du har dina kroppsdelar i luften. Sedan är det roligt att göra volter också, och det ger snabbhet och styrka, säger han.

 

Carl Ivarsson1

På säsongens första tävling, Stav i Jul, hoppade Carl 4,30 och lade sig i 

topp i Sverigestatistiken. Foto: Peter Welling, Lerums Tidning 


Han tränar gymnastik en gång i veckan för Lasse Lindholm. Då är träningskompisen Anton Evertsson från Habo också med.

Men hur är det att träna ihop och sedan tävla mot varandra?

— Det fungerar bra, man peppar varandra och kör för sig själv också.

Efter ett tränarbyte 2012 har Carl idag ett helt team runt sig. Förutom Lasse Lindholm som står för gymnastikdelen är det pappa Ralf som tränar honom i löpning, Ulf Petersson har skräddarsytt ett styrketräningsprogram och Kvilletränaren Geir Rasmussen kollar Carls stavteknik en gång i veckan.

När det gäller stavtekniken har Carl fått tänka om efter att ha fått problem med ryggen. En mopedolycka har dessutom förvärrat situationen. Han har haft ont under alla tävlingar 2012, fram till den sista i december. Han har rehabtränat för att stärka upp ryggen och tillägnat sig en annan stavteknik som passar honom bättre.

Det är upphoppet det hänger på och numera gör det bara ont om han inte använder den nya tekniken. På inomhussäsongens första tävling för hans del, Stav i Jul 21/12 i Förbohallen, hoppade han 4,30, vilket är ett styrkebesked.

 

Carl Ivarsson2

Carl har förändrat sin upphoppsteknik för att skona ryggen. Foto: Peter

Welling, Lerums Tidning


Nästa tävling blir Stavhoppskarnevalen i Nordstan i mitten av januari och så småningom JSM i februari där han är kvalad och klar. Till sommaren siktar han på två saker: att kvala till Ungdoms-VM i Ukraina och till Ungdoms-Finnkampen.

Till Finnkampen kommer Sveriges två bästa 96:or och Carl hoppas vara en av dem. Det gäller dock att ingen 97:a är bättre, då går denne före. VM kan vara en hårdare nöt att knäcka, då måste Carl hoppa 4,80 för att kvala.

Men det ska han väl klara, eller?

Skribent: Agneta Olofsson

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information