Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Pihl MK-Gruppen Höstläger 2011

MK-Gruppens Höstläger 2011

25 OKT 2011 20:43
Klockan är 17.00 och en oändlig mängd ungdomar kommer konkandes med sina väskor i regnbågens alla färger. Glada och förväntansfulla letar de rum att sova i och försöker förstå vem som redan är där och vem som saknas.
  • Skapad: 25 OKT 2011 20:43

Här komer ett par korta rader om hur vi hade det på höstlägret med MK-Gruppen.

Det är fredag eftermiddag och jag sitter i bilen på väg till höstlägret med min dotter. Ett par tunga regndroppar träffar vindrutan, genast kommer jag att tänka på vårlägret där himlen öppnade sig precis när vi startade första träningspasset. Jaha är det så här det är att ha läger med ungdomarna, ja ja vi är ju ändå vikingar tänkte jag och körde vidare på de slingriga vägarna från Lerum mot Härskogen. Det är i orienteringsstugan i Härskogen vi skall spendera fredag, lördag med ungdomarna i MK-gruppen.

Klockan är 17.00 och en oändlig mängd ungdomar kommer konkandes med sina väskor i regnbågens alla färger. Glada och förväntansfulla letar de rum att sova i och försöker förstå vem som redan är där och vem som saknas. Av 35 så är det bara två som anmält sjukdom, på ledarsidan är vi väl representerade, 7 av 8. Ett par föräldrar har vi också med oss som skall hjälpa till med matlagningen när vi kör första träningspasset.

På samlingen äter vi en macka med lite dryck och går igenom nödutgångar. Vi har några ganska nya med oss och passar på att presentera oss tränare. Alla ungdomar får säga sitt namn och en sak de gillar, skön repris från i våras på Vanna och Ida som gillar varandra ;) annars är det mkt djur och sport som står i första rummet.

Nu var det dags att ge sig iväg på första träningspasset (se bild) Vi joggar upp till den öppna platsen där 2.5:an vänder och stretchar. In på 5:an springer vi och efter ett tag delar vi in gänget i fyra grupper Varje grupp står vid en lyktstolpe och vid signal springer alla fyra lyktstolpar framåt, jag räknar till minst 7st lyktstolpsintervaller. Lite gåvila avlöses av några utfallssteg. Nu har den stora gruppen spridit ut sig på 300m, Lars har kön, Jenny någonstans i mitten och jag själv längst fram med de 'piggaste'. Fri fart råder på vägen tillbaka till 'stretchstället, här delas den stora gruppen in i två, en som tar genaste vägen hem till stugan tillsammans med Lars och en grupp som fullföljer 5:an. Vi springer i ett bra tempo utan attta ut oss för mkt längs med Stora Härsjön för att ta i lite extra i uppförsbackarna. Väl tillbaka i stugan har vi sprungit totalt 5.95km och en välbehövlig dusch med bastu väntar. Jo just det regnet blev inte mkt mer än ett skönt stilla duggregn som svalkade.

Det är dags för middag och det är Tacos som står på matsedeln med en mängd grönsaker och såser. Vanligtvis får vi bara se barnen i träningskläder men nu dyker det upp myskläder och en hel del med 'One Piece'. Middagen avlöses med lekar och fredagsmyset dukas fram, chips och grönsaker med dip MUMS säger barnen. Tempot går ner något och det är dags för den snart traditionsenliga fotovisningen, jag har tagit en del kort under säsongen och plockat ut ca: 75st. De flesta finns med på något kort och även en hel del av kompisarna som inte är med på lägret. Vi ledare känner nu att vi har en skön grupp som redan funkar fint tillsammans vilket var huvudmålet med lägret.

Inte det lättaste att få alla att ta fram tandborstarna och komma till ro. Hur skulle vi nu få plats i stugan ? Vi var 33 ungdomar, 7 ledare och 5 föräldrar, 2ungdomar, 3 ledare och 4 föräldrar åker hem. Det finns 20 bäddar men i de flesta rum sover även en kompis på golvet vilket underlättar i storstugan. En ledare sover i köket och en annan i omklädningsrummet. Två ledare har lagt beslag på det ena hörnet och mitt emot sover snart Ronja och Sarah, mitt i rummet ligger Anna med sina två killar Gabriel och Victor och till sist borta vid eldstaden samsas Axel och Jakob om utrymmet. Skall vi kunna bli 5 till nästa gång så får vi allt knö ordentligt ;)

Förutom en stege i metall som rasar omkull mitt i natten och skrämmer mig så sover jag totalt ostört inne i omklädningsrummet. Jag vaknar vid sju och inser att vi har fått sovmorgon  i våras vaknade de första 05:30 tänk vad lite mörker kan göra. Frukost, tandborstning och lite träningskläder senare är vi redo igen. Samma sak som innan vi joggar upp till den öppna platsen och nu hittar de flesta vägen själva så det är fri fart. Vi står i en jättestor oval så att alla ser alla och Melina visar oss hur vi skall stretcha.

Utan konor ute i skogen får vi improvisera, alla hämtar minst fem kottar var och vips har vi material för 'skogskonor' Traditionsriktig löpskolning genomförs på elljusspårets bana i två grupper så att alla får plats och ingen blir kall. Vi springer en km ner längs spåret och utövar minst fem omgångar med spänststeg, det märks att övning ger färdighet  Dags att skaka loss och springa vidare, ett par branta backar på vägen tillbaka utnyttjas för att få ner pulsen och öka styrkan genom utfallssteg. Nu har vi kommit ca 3km och är tillbaka där vi stretchade och här kommer en rejäl nedförsbacke ner till stranden och sedan bastun. Vi tränar nu på nedförslöpning som jag inte tror så många provat på innan utan att tänka på det. Att våga släppa på i full fart nedför och hålla balansen utan att trilla, stor skillnad mot att springa på bana men väldigt nyttigt inför Finalloppet om ett par veckor ( 5-Nov). Väl vid bastun ger vi järnet i den riktigt branta backen tillbaka upp till stugan. 4.04km blev det och åter igen har alla sprungit mkt längre än 'tävlingssträckan' på Finalloppet (anmäl er nu genom att skicka mail till Ulf på kansliet)

På med förstärkningsplagg, packa färdigt väskan och ner till grillplatsen för lite lunch i form av välgrillade korvar. Stugan städades under tiden färdigt. Väl nere vid skön med lite korv i magen tog vi ett nytt lägerkort i slänten och sedan var det dags för den sista övningen. Undomar födda 00 fick vara teamledare: Team Nora, Team Martina: Team Sara: Team Linnea&Linnea. De delade nu upp sig på fyra olika stationer. 1. Sammanlagd stående längdhopp, där den första personen landar hoppar nästa osv. Två försök genomfördes, kul att se dem sammarbeta och försöka komma på en 'vägvinnande' strategi för att slå föregående resultat. 2. Hitta något i skogen som börjar på samma bokstav som ditt eget namn, Linnea hittade en 'liten pinne' Sara hittade 'skithög' osv 3. Leta upp pinnar som tillsammans skulle bli 2 meter, jag hörde resultat som 2.01 fantastiskt 4. Kasta kottar i en påse, vem vill kasta boll i hink det gör man ju alltid annars ;)

Om ni får en gissning på om det skall bli ett läger till så gissar ni rätt om ni tar i med ett rungande JAAAAAAAAAAAA Det verkar som att alla barnen hade fantastiskt kul, idel glada miner och goda insatser vilket gör att även vi ledare har kul. Det hände också något fantastiskt, för första gången var vi tvungna att tacka nej till frivilliga föräldrar. Precis så skall det vara, kan vi få hjälp med lite enklare saker som att städa och laga mat så kan vi ledare lägga energin på gruppen.

Tack och bock, Anders med ledare Eva, Jenny, Karin, Lars, Fredrik, Mattias (Tomas hade förhinder denna gång)

PS titta i arkivet efter fler bilder DS
Skribent: Anders Pihl

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information