Hoppa till sidans innehåll

Linnéa snart hemma igen!

13 MAJ 2015 09:38
Linnéa "Tibbe" Tebelius närmar sig slutet av sitt utbytesår i USA och presterade i helgen som gick ett nytt personbästa på 400m med 57.83. Ett resultat som ifjol hade räckt till en sjunde plats i Sverigestatistiken för flickor 19.
  • Skapad: 13 MAJ 2015 09:38

Ville pröva lyckan i Amerikat

För ca 1 år sedan hade Linnéa bestämt sig för att göra ett utbytesår i Rochester Hill, som ligger utanför Detroit i USA. Så strax efter att hon hade tävlat i USM i Gävle i augusti ifjol där hon kom femma på 400m F17 med tiden 59,52, så bar det iväg över Atlanten. De nyfikna har kunnat följa Linnéas äventyr på hennes blogg http://utbytesstudentirochesterhill.blogg.se/.

 

Personbästa i helgen som gick

I måndags fick undertecknad rapport via mail om de senaste tävlingarna och att Linnéa så sent som i fredags hade noterat fina 57.83 på en tävling i Oxford, Michigan. Hon frågade försiktigt om detta resultat räknas in i den svenska statistiken. Visst är det så och just nu (efter få tävlande) toppar hon Sverigestatistiken för kvinnor.

 

I intervjun nedan kan du ta del av Linnéas tankar kring hennes äventyr i USA, som nu börjar närma sig sitt slut.

 

Hur har träningen varit upplagd?

Det är inte en jättestor skillnad från det svenska upplägget. Träningen fungerar ungefär på samma sätt. Ett pass i veckan som är fruktansvärt. Detta innebär oftast 8x400m eller en stege 400-600-800-1000-800-600-400. Vi har även lättare träningar när vi går för en 3km löptur eller kör cirkelträning. Men det är en väldigt bra variation. Hela lagen är ungefär 100 personer. Så laget har blivit uppdelat i tre olika grupper, sprint, medeldistansen och distanserad. Jag tillhör medeldistansen, där vi är ungefär 15 personer. Tyvärr är tjejerna i mitt lag inte lika snabba som mig så oftast får jag spring med killarna, vilket är en utmaning! En annan sak som är lite annorlunda är hur vi springer längre distanser på träning, vilket jag tror har hjälpt mig att utvecklas!

 

image2

 

Linnéa tillsammans med några av tjejerna i friidrottslaget.

 

Vilken är anledningen till ditt färska PB (57,83) på 400m?

Förmodligen all träning som jag har lagt ner under alla mina år. Det har äntligen utdelat sig. Men också att ha ett år av när jag inte behöver oroa mig för någonting och kan fokusera på min träning! Att träna Cross-Country, som jag gjorde under hösten, tror jag har hjälpt också. Min kondition utvecklades och det har hjälpt mig att bli snabbare. Men också att jag under vintern anmälde mig till en friidrottsklubb som tränade i en fotbollsarena inomhus. Där vi varje måndag tränade och även där tränade jag med pojkarna och ibland med tjejerna i långdistansgruppen. Och jag tror det är det som har hjälpt mest. Att öka distansen på träning.

 

image3

Linnéa under en tävling i vintras bärandes Rochester Hills linne,

som inte är helt olikt Lerum Friidrotts i färgerna.

 

Du har deltagit på många tävlingar, hur kommer det sig att man tävlar så ofta i USA?

Det är helt enkelt hur det är upplagt! Deras friidrottssäsong är bara från mars till slutet av maj och tävlingarna är bara mellan april och maj. För att ha tid att möta alla lag i din division, det fungerar precis som en seriematch men ändras med ett lag som motståndare, så det måste bli en hel del tävlingar på en kort tid!

 

Största skillnaden med amerikanska skolan jämfört med svenska?

I USA går du inte runt med 30 elever till varje klass (läs kurs). Utan du har innan fått välja vilka klasser du vill ta och personer som har valt samma klass är de som du kommer att ha i klassen. Detta innebär att det kan vara personer från nionde till tolfte klass. Lite annorlunda men du vänjer dig väldigt snabbt. Även schemat är annorlunda. Alla klasser är en timme och du har bara 6 minuter mellan klasserna. Alla 2000 elevers lunch är uppdelat på tre olika luncher som sker under fjärde timmen. Skoldagen är mellan 7,30-14,30 och innehåller 6 klasser.

 

image5

Linnéa och hennes bästa vänner over there.

 

Du har under året bott hos en värdfamilj. Hur har du trivts där?

Jag har haft en jättebra tid med min värdfamilj. Det har verkligen blivit som en extra familj. Självklart var det lite stelt i början och det tog ett tag att anpassa sig till deras vardagsrutiner. Men så här i efterhand så tror jag inte jag kunde haft en bättre värdfamilj!

 

image4

Linnéa tillsammans med sin värdfamilj.

 

Vad har du saknat mest respektive minst från Sverige?

Självklart har jag saknat familj och vänner. Det som har saknat mest är nog ändå maten, jag har försökt att laga några av mina favoriträtter men det blir inte samma sak. Det jag har saknat minst måste nog vara vädret. De senaste två veckorna har vi haft 20-30°C och sol. Jag saknar inte kalla gråa Sverige så mycket just nu!

 

Vad är det bästa respektive sämsta med att bo i USA?

Det bästa är nog att få möjligheten till att lära mig den amerikanske kulturen och lära mig språket! Det sämsta är att du inte kan ta dig någonstans utan bil. Den friheten som jag hade hemma där jag enkelt kan ta mig någonstans, saknar jag en hel del!

 

Kan du rekommendera någon annan friidrottare att göra ett utbytesår i USA?

Jag skulle rekommendera ett utbytesår till alla! Det är ett helt underbart år med massa erfarenheter! Om du vill utvecklas med friidrott måste du nog ha tur och hamna på rätt plats med rätt friidrottslag! Om du verkligen vill utvecklas tror jag det är bättre att söka till ett college. Men som sagt du måste få den rätta kemin med lagkompisar och tränare. Har du möjligheten att åka på ett utbytesår, så ta möjligheten, det är värt det!

 

Pratar du flytande amerikanska nu?

Min engelska har utvecklats en hel del under mitt år här. Jag har nu svårare att prata och skriva på svenska än vad jag har på engelska! Vilket du kanske har sett i mitt mail.

 

Till sist, när får vi se dig träna på Stonehill IP igen?

Jag kommer hem den första juli. Så förhoppningsvis kan ni se mig den 2 juli.Fotnot: Vid toppbilden tittar Linnéa ut över San Fransisco.

 

Skribent: Ulf Petersson

Löparsektionen

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 0769481558
E-post: [saknas] Information