Hoppa till sidans innehåll

David Pettersson: Praktikant i klubben

28 FEB 2014 15:27
David Pettersson är en klubbens aktiva långsdistansare, men kommer också under 4 veckors tid praktisera i klubben.
  • Skapad: 28 FEB 2014 15:27

Under praktikperioden, som nu pågått en vecka, kommer David jobba med att undersöka intresset för ett Idrottslyftprojekt som syftar till att rekrytera ungdomar från kommunens högstadieskolor. David kommer också att tillämpa sin kompetens inom idrottsfysiologi och kost genom att hålla i föreläsning för våra aktiva från 01 och uppåt under två tillfällen.

 

Föreläsning 1: Torsdag 13/3 kl. 18.00 i klubbhuset. David kommer då att prata om idrottsfysioligins koppling till kosten. Med andra ord - vad händer i kroppen vid träning och hur påverkar det behovet av kost-/vätskeintag?

För alla aktiva födda 98 och tidigare.

Föreläsning 2: Tisdag 18/3 kl. 18.30 i klubbhuset. David pratar om idrottsfysiologi - vad händer i kroppen när man tränar?

För alla aktiva födda 99-01.

 

David är dessutom engagerad i klubbens nya löpsektion som håller på att startas upp inom kort, tillsammans med Anders Pihl och Mikael Zachrisson. 

 

Så här beskriver David sig själv:

 

"Ända sedan barnsben har jag tyckt om att vara fysiskt aktiv. Man kan säga att jag sprang innan jag lärde mig gå. Behovet av att vara i rörelse har inte avtagit med åren, utan det har snarare handlat om att förvalta detta på olika sätt.

 

Som sjuåring inledde jag med organiserad idrott, i fotbollsklubben Lerums IS. De första åren fyllde fotbollen egentligen bara en funktion som fritidssysselsättning och ett kul sätt att ”leka av sig på”. Så småningom blev det mer och mer på allvar, i de tidiga tonåren handlade det om stadslagsuttagningar och därefter några träningar samt matcher med seniorernas A-/B-lag. Ett år i Juniorallsvenskan Västra Götaland (en andraplacering) blev mitt sista år som fotbollsspelare, då hade jag hållit på med sporten i 11 år.

 

Med tanke på vad jag efter fotbollen valde att syssla med, kan det tyckas något lustigt att jag under mina fotbollsår var placerad som målvakt, trots min vilja att vara så fysiskt aktiv som möjligt. Jag hade helt enkelt tröttnat på att inte få arbeta mig så frenetiskt trött som jag egentligen önskade.

 

Till en början visste jag inte vad jag skulle göra av den ”nya” fritiden efter fotbollen, utan sprang och cyklade mest bara utan mening och mål. Detta ledde till allmän överträning och mindre roliga upplevelser. Efter att tillsammans med en personlig tränare har prövat på triathlon, stod det klart att jag ville utesluta simningen – det var inget som tilltalade mig med att plaska i vatten.

 

Landsvägscykling tycks passa min kroppstyp relativt bättre än långdistanslöpning, men det är något med löpning som tilltalar mig mer, för tillfället. Som student på Hälsopromotionsprogrammet inriktning Idrottsvetenskap, Göteborgs Universitet, har jag fått möjligheten att testa min nuvarande fysiska kapacitet, där just styrkan som cyklist visade sig finnas någonstans. Men tills vidare är det enbart långdistanslöpning jag vill utsätta mig för – cykla kan jag göra en annan dag…

 

Det är så sent som i november 2012, som jag valde att uteslutande syssla med löpning. Innan dess hade jag bara sprungit enstaka stadslopp, utan någon vidare specifik träning. Som bäst hade jag gjort höga 38 minuter på 10 kilometer. Under den senaste vintern kunde jag utan skador kontinuerligt bygga upp en grund, med veckor på 100-110 kilometer. Det första fartprovet för i år blev 8 kilometer i Skatås, vilket resulterade i en tid på 28:50.

 

Sörörundan 20130807 - målgång

David under målgången på Särörundan i augusti 2013.

 

Mina ambitioner är att kunna uppehålla och långsamt öka den kontinuerliga veckodosen, året runt, med succesivt ökande farter. Inom en väldigt snar framtid, gärna inom någon vecka, siktar jag primärt på 10 kilometer stadslopp på en tid på 36:XX minuter.

 

Vilodagar har jag aldrig förstått mig på, då jag starkt tror på att människan är skapt att röra sig utefter var och ens förutsättningar, varje dag. Det handlar snarare om att variera innehållet i det som utförs, något som jag själv tvingas reflektera över ständigt, för att inte bli för nertränad/skadad.

 

Träningsdagböcker ser jag för egen del heller inte som något viktigt, då huvudsaken är att jag springer varje dag, året runt. Det jag vill veta kan jag lätt räkna ut med huvudräkning, eller titta närmare på i min GPS-klocka.

 

Att springa för Lerum Friidrott känns helt rätt väg att gå. Förhoppningsvis kan en del bra träning genomföras tillsammans med andra, men också att känna en allmän gemenskap med andra i hemkommunen är viktigt. Det är heller inte fel att visa för andra tävlande att man representerar en klubb."

 

Snabbfakta

Ålder: 22.

Bor: Lerum.

Sysselsättning: blivande hälsovetare, läser sista året på Hälsopromotionsprogrammet inriktning Idrottsvetenskap, Göteborgs Universitet.

Längd: 191 cm.

Vikt: 78 kg. 

Tävlingshistorik 2013: Se här.

Skribent: Ulf Petersson

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang

 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@lerumfriidrot...