Hoppa till sidans innehåll

Historia


Friidrotten kommer till Lerum

Friidrotten gjorde sitt intåg i Lerum år 1935 då föreningen IK Helios bildades. Man tränade och höll då tävlingar på Aspevallen, där en rundbana lades, 345 m lång och 3 m bred, förutom upploppet som var 5 m brett. Underlaget var kolstybb och i övrigt fanns det en sandgrop som var underlag för höjd- och stavhopp samt längdhoppsgrop och kulring. Den största meriten i IK Helios historia, står Jan-Erik Karlsson för, som deltog i Mexico City-OS 1968 i grenen 3000 m hinder.

I början av 1970-talet bildades ytterligare en friidrottsförening i Lerum, nämligen Huknas. Huknas var en skolidrottsförening för skolorna Hulan, Knappekulla och Aspenäs. Namnet Huknas var en sammansättning av de tre skolornas två första bokstäver.

Lerum Friidrott bildas 1985

I slutet av 1984 börjar planeringsarbetet med att bilda en enda friidrottsklubb i Lerum och resulterar i att Lerum Friidrott bildas den 17 april 1985. Jan-Erik Karlsson (från IK Helios) blev vår förste ordförande och två av styrelseledamöterna var Rolf Hallberg (från IK Helios) och Christer Falk (från Huknas) som kom att lägga många år framöver för att driva föreningen.

Träning bedrevs då inomhus i Gymnasiehallen, Alléskolan i Floda och Hjällsnäshallen i Gråbo. Styrketräning utövades i Knappekullaskolan. Utomhus tränade man på Aspevallen, Tullängen, Lekstorpsvallen och vid Knappekulla.

Milstolpar

1986: Första mästerskapsguldet

Klubben fick sin första SM-segrare genom Ulrika Olsson (numera Bengtsson) som vann F15 höjd på 171. I ett extrahopp tar hon 176! Hon vann även inomhus på 170.

1987: Planer på en egen arena

1987 resulterade planerna på en egen arena i en hel del möten med kommunen och namnen Roffehov och Hallbergsvallen diskuterades innan man bestämde sig för Stonehill IP. Arenan anläggs och kommer på plats 1989.

1987: Första utlandslägret

Klubben åker under påsklovet 1987 med ett 20-tal aktiva till Holland på träningsläger.

1988: Premiär för Lerumsloppet

I takt med den löparboom som under 80-talet hade lett till uppkomsten av GöteborgsVarvet och VårRuset, hade föreningen 1987 börjat planera för en stortävling i Lerum Friidrotts regi vilket resulterade i Lerumsloppet, som gick av stapeln första gången år 1988. Fler deltagare än kalkylerat anmälde sig och succén var ett faktum. Lerumsloppet har sedan dess arrangerats alla år sedan dess med undantag för pandemiåret 2020 då loppet tvingades ställa in.

1988: Första landslagsuppdraget

Häcklöparen Fredrik Wållgren, som med ett färskt silver från junior-SM i P18 på 300m häck 1988, respresenterade Sverige i pojklandskampen mot Finland och tog en fjärdeplats på 300m häck.

1989: Stonehill och Stonehill Games invigs

Den 20 augusti 1989 stod den nya friidrottsarenan Stonehill IP klar och invigdes med pompa och ståt genom en egen friidrottstävling - Stonehill Games, en tävling som arrangerats varje år sen dess!

1991: Första SM-guldet i mångkamp

Lisa Hallerbäck (numera Wållgren) tog år 1991 guld i mångkamp för seniorer. Lisa vann också Nordiska Mästerskaoen för F18 i mångkamp och deltog framgångsrikt i ungdomslandskampen Sverige-Finland i häck och kula.

1992: Första heltidsanställningen och Lerumskampen

Christer Falk tog examen från GIH 1992 och blev därefter heltidsanställd i föreningen. Första nya arrangemanget i Christers regi är Lerumskampen - en nationell mångkampstävling med deltagande från hela landet, som varade fram t o m 2012.

1993: Rolf Hallberg prisas

Rolf Hallberg tilldelas år 1993 Stora Ledarpriset. Han har gjort ofantligt mycket för friidrotten i Lerum under många år. Vid denna tid hade han med ålderns rätt trappat ner på tränarverksamheten.

1993: Klubbhuset byggs

1993 läggs mycket ideell kraft på att tillsammans med Stenkullen GOIK bygga klubbhuset från grunden.

1999: Seniortävlingen En Midsommarnattsdröm föds

Den 24 juni 1999 hålls den första upplagan av En Midsommarnattsdröm, då som en resultattävling i naturlig anslutning till friidrottsskolan. Denna tävling har hållits varje år sedan dess med undantag för pandemiåret 2020 och har vuxit till en uppskattad seniortävling genom åren.

2000: Läktaren byggs

År 2000 stod den nya läktaren i trä klar framför arenan. Tråkigt nog fick den bara stå fram till september 2016, då den brann ner i en anlagd brand. Ett år senare, i september 2017, stod en ny brandsäker läktare i stål på plats med större förrådsutrymmen.

2001: Första mästerskapsarrangemanget 

I augusti arrangerades det första mästerskapet i form av ett Ungdoms-SM i friidrott på hemmaplan med mat och disco i Stenkulan, föreläsning med Ludmila Enquist och ledarträff. 

2004: Förbohallen invigs

År 2004 invigdes den första inomhushallen för friidrott i Stenkullen, som kom att heta Förbohallen efter fastighetsägaren Förbo. 

En modern kombihall för både handboll och friidrott med de allra flesta faciliteter som behövs för friidrott. Ett stort lyft för inomhusverksamheten i föreningen.

Hallen ritades av klubbens fd ordförande Ove Jonsson och en förutsättning för att få till hallen var att föreningarna (Lerum Friidrott och IK Baltichov) var beredda att ta ett större ansvar för hallen än för en vanlig idrottshall som hyrs av kommunen.

2012: Lerum Vildmark blir nytt terränglopp

Runt år 2010 och några år framåt var det en stor löparboom i landet och aldrig förr hade det startats så många långlopp som under dessa år. Terränglöpning hade också blivit mer populärt och i juni 2012 startades terrängloppet Lerum Vildmark tillsammans med Lerums SOK, där banan gick i natursköna Härskogen. Ett lopp som gick 2017 sista gången då expansionsmöjligheten begränsades av bl a få parkeringsmöjligheter.

2014: Över 300 aktiva i föreningen

Ökningen av antalet aktiva medlemmar ökade nådde första gången över 300 st.

2014: Företagsfriskvård införs som en ny intäktkälla

I september 2013 hölls en första företags-kickoff för CPAC Systems AB. Året därpå erbjöds möjligheten att hålla en testträning för företagets ledning i syfte att utveckla deras friskvårdsverksamhet. Vi fick grönt ljus har sedan dess hållit friskvårdsträningar i grupp varje torsdag vid sidan av den årliga CPAC-dagen som sedan 2013 hållits på Stonehill IP.

Under 2018 infördes även stående löppass på tisdagar.

2015: Lerum Energi blir ny huvudpartner till Lerumsloppet

Inför 2015 var huvudpartnerskapet utan ägare. I samma veva började Lerum Energi att sälja el utöver nätdistribution och vill nå ut till invånarna och valde 2015 att skriva på avtal som huvudpartner för Lerumsloppet.

2016: Sparbanken Alingsås blir ny samarbetspartner

Klubben kontaktade under 2015 Sparbanken Alingsås för att visa på att det fanns många exponerings- och associationsmöjligheter. 2016 skrevs avtal som bl.a. innefattar huvudpartnerskap för Lerum Friidrottsskola och titelpartner för Sparbanken Alingsås Minilopp under Lerumsloppet.

2019: Friidrottsskolans stora expansion

Under 2018 planeras en expansion för vår populära friidrottsskola, som sjösätts 2019. Istället för två veckor, en i juni och en i augusti, genomförs även friidrottsskolor på påsklov och höstlov. Dessutom ändras tiderna, lunch på Stenkulan införs och fritidsverksamhet före och efter skolan blir möjlig. Dels för att underlätta för fler att kunna vara med men också för att ge våra unga ledare fler arbetsbara timmar och därmed konkurrenskraftigt sommarjobb.

Under 2020 utökades skolan med ytterligare en junivecka. 

2020: Konceptetet Unga Tränare på plats

Tidigare fanns det vissa ungdomar som hjälpte till som tränare i vissa grupper, men det var inget kontinuerligt. Under 2020 togs konceptet Unga Tränare fram, vilket blev en succé med stort intresse från våra ungdomar men också då våra föräldratränare och de yngre barnen uppskattar deras närvaro.

2020: Athletics For Life - ny satsning för vuxna

Vi ville göra mer för att lyfta veteranfriidrotten och satte ihop konceptet Athletics For Life, där vi marknadsförde vår kurs i friidrott för vuxna i regionen. Det blev lyckat och två kurser per år har hållits sedan dess.

Uppdaterad: 22 FEB 2018 09:57 Skribent: Ulf Gimlegård

Samarbetspartners

 

spaloggahogermarginal

 

 

 

Våra arrangemang

 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@lerumfriidrot...