Hoppa till sidans innehåll

Historia


Innan Lerum Friidrott fanns...

Friidrotten gjorde sitt intåg i Lerum år 1935 då föreningen IK Helios bildades. Man höll till på Aspevallen, där en rundbana lades, 345 m lång och 3 m bred, förutom upploppet som var 5 m brett. Underlaget var kolstybb och i övrigt fanns det en sandgrop som var underlag för höjd- och stavhopp samt längdhoppsgrop och kulring. Den största meriten i IK Helios historia, står Jan-Erik Karlsson för, som deltog i Mexico City-OS 1968 i grenen 3000 m hinder.

 Den kanske största enskilda prestationen hitills gjord av en friidrottare i Lerum, presterades av Jeanette Wallén 1980, då hon hoppade hela 187 cm i höjd som 16-åring! Det resultatet är fortfarande DM-rekord för seniorer! Hon utnämndes för detta till Lerums främsta idrottare det året. Tyvärr avbröts karriären av skador.

 

I början av 1970-talet bildades ytterligare en friidrottsförening i Lerum, nämligen Huknas. Huknas var en skolidrottsförening för skolorna Hulan, Knappekulla och Aspenäs. Namnet Huknas var en sammansättning av de tre skolornas två första bokstäver.

 

Milstolpar i klubbens historia

 

Lerum Friidrott bildas

I slutet av 1984 börjar planeringsarbetet med att bilda en enda friidrottsklubb i Lerum och resulterar i att Lerum Friidrott bildas den 17 april 1985. Jan-Erik Karlsson (från IK Helios) blir vår förste ordförande och som styrelseledamöter märks  bl a Rolf Hallberg (från IK Helios) och Christer Falk (från Huknas).

 

Träning bedrevs då inomhus i Gymnasiehallen, Alléskolan i Floda och Hjällsnäshallen i Gråbo. Styrketräning utövades i Knappekullaskolan. Utomhus tränade man på Aspevallen, Tullängen, Lekstorpsvallen och vid Knappekulla.


Första SM-guldet

Klubben får sin första SM-segrare genom Ulrika Olsson som vinner F15 höjd på 171. I ett extrahopp tar hon 176! Hon vinner även inomhus på 170.

 

Planer på en egen arena

1987 resulterade planerna på en egen arena i en hel del möten med kommunen och namnen Roffehov och Hallbergsvallen diskuterades innan man bestämde sig för Stonehill.

 

Första utlandslägret

Klubben åker under påsklovet 1987 med ett 20-tal aktiva till Holland på träningsläger.


Premiär för Lerumsloppet

1987 hade man börjat planera för en stortävling i Lerum Friidrottsregi och detta resulterade i Lerumsloppet, som gick av stapeln första gången år 1988. Fler deltagare än kalkylerat anmälde sig och succén var ett faktum. 

 

Första landslagsuppdraget

Häcklöparen Fredrik Wållgren, som med ett färskt silver från junior-SM i P18 på 300m häck, respresenterar Sverige i pojklandskampen mot Finland och tar en fjärdeplats på 300m häck.

 

Stonehill och Stonehill Games invigs

Den 20 augusti 1989 står den nya friidrottsarenan Stonehill IP klar och invigs med pompa och ståt genom en egen friidrottstävling - Stonehill Games!

 

Första SM-guldet i mångkamp

Lisa Hallerbäck tar år 1991 guld i mångkamp för seniorer, hon triumferar också på 100m häck för F18 och blir 3:a i diskus och kula. Lisa vinner också NM för F18 i mångkamp och deltar framgångsrikt i ungdomslandskampen Sverige-Finland i häck och kula.

 

Första heltidsanställningen

Christer Falk tar examen från GIH 1992 och blir därefter heltidsanställd i föreningen. Första nya arrangemanget i Christers regi är Lerumskampen - en nationell mångkampstävling med deltagande från hela landet.

 

Rolf Hallberg prisad

Rolf Hallberg tilldelas år 1993 Stora Ledarpriset. Han har gjort ofantligt mycket för friidrotten i Lerum under många år. Vid denna tid har han med ålderns trappat ner på tränarverksamheten, vilket märktes LFI:s DM-poäng minskade under detta år.

 

Klubbhuset byggs

1993 läggs mycket ideell kraft på att tillsammans med Stenkullen GOIK bygga klubbhuset från grunden.

 

Läktaren byggs

År 2000 står läktaren klar framför arenan.

 

Förbohallen invigs

År 2004 invigs den första inomhushallen för friidrott i Stenkullen, Förbohallen. En modern kombihall för både handboll och friidrott med de allra flesta faciliteter som behövs för friidrott. Ett stort lyft för inomhusverksamheten i föreningen.

 

Lerum Friidrott idag

Lerum Friidrott har i år, 2011, ca 400 medlemmar, varav ca 175 är aktiva i åldern 8-20 år. Under sommarmånaderna tränar vi på vår utomhusarena, Stonehill IP i Stenkullen, som har all den utrustning som behövs för att bedriva alla de grenar som ingår i friidrott. Under vinterhalvåret tränar vi i Förbohallen – byggd år 2005 - i Stenkullen, som är en s.k. kombinationshall med en 60 meters löpargång, stav- och höjdhoppsbädd, sandfylld trestegs- och längdhoppsgrop, kulstötnings- och kastring. Under större delen av året bedrivs även styrketräning i Dergårdsgymnasiet.

 

Uppdaterad: 22 FEB 2018 09:57 Skribent: Ulf Petersson

Samarbetspartners

spaloggahogermarginal

Vår juniorsatsning

Träning för vuxna

Lerum Friidrott Masters

 

Löparsektionen

Run All Around

Våra arrangemang

 

 

 

 

 

 

Samarrangemang

 

  

 

Postadress:
IK Lerum Friidrott - Friidrott
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@lerumfriidrot...